In deel 1 van deze column zoomde Meenter Bastiaan Meinders in op het begrip 'werk' en hoe dat vooral een modern verschijnsel is. Hetzelfde geldt voor de arbeidsmarkt. In een wereld volgens de wetten van het samenbeheer - de commons - is er geen 'werk', geen arbeidsmarkt en dus ook geen afstand tot die arbeidsmarkt. Een terugkeer naar de middeleeuwse vormen en organisatie van commons – en daarmee ‘werk’ - is niet realistisch. Hoe komen we dan wel vooruit?

Meenter Tanja Bubic was bij de Stad van Morgen-conferentie op 6 en 7 december en raakte geïnspireerd. Vooral door de toespraak van Schrijver Ted Howard over Community Wealth Building: een economisch systeem waarin de behoeften en belangen van de gemeenschap worden gediend.

"Nauwelijks meer mensen aan het werk door de participatiewet" kopte de NOS vorige week na een kritisch eindoordeel van het Sociaal Cultureel Planbureau. Financiële prikkels, verplichtingen & sancties zouden vrijwel geen invloed hebben op uitstroom naar werk. Zit het probleem alleen wel in de participatiewet, of is dit het moment te bouwen aan een fundamentele oplossing?

"Internetkabels ooit zijn aangelegd met gemeenschapsgeld, net als electriciteitskabels en gasleidingen. Waarom betalen we dan abonnementskosten, lidmaatschap of huur aan een particuliere onderneming?"

"Hoe nuttig is categorisering? Wanneer je een kaart maakt met informatie erop, heb je categorieën nodig. Aan de andere kant passen veel commonsinitiatieven niet in een enkel hokje, maar hebben ze een integrale aanpak."

"Commons eigenaarschap heeft een bredere betekenis dan puur juridisch of financieel ergens een stukje eigenaar van zijn, zoals een aandeelhouder of investeerder."

"Welke zelfstandige naamwoorden bestaan er voor mensen die ook ondernemer zijn maar dan in naam van de gemeenschap en niet voor eigen gewin? Welke werkwoorden bestaan er voor de postkapitalistische variant van ondernemen?"

"Commons verzoent het individu en de gemeenschap. Wat jij steekt in de gemeenschap, of het nou geld is, je energie of je kennis, krijg je terug omdat de commons direct bijdraagt aan de wereld die jij voor je ziet."

"Mapping the Commons is meer dan stippen op een kaart. Het brengt structuur aan in het gefragmenteerde commonslandschap. Het brengt de beweging in beeld en bouwt er zo aan mee."