31 oktober 2019
17:30 - 21:00
Ru Paré

Op 31 oktober is het thema Welzijn in West. Op 10 oktober verkenden we op de fiets twee inspirerende initiatieven met een commons-aanpak. En stelden de vragen: Wat doet het initiatief? En waar ligt de ruimte om de commonen?

We beginnen met een hapje eten en een presentatie van de commons-kaart. Vervolgens presenteren de initiatieven zich en doen de verkenners verslag van hun bevindingen.

Daarna nemen we als publiek de rol van verkenner op ons en verkennen twee initiatieven waar we nog niet langs gingen. Vervolgens duiken we als groep verder de diepte in met een 'vissekom-gesprek' over hoe commons en welzijn en hoe we die verder kunnen versterken en verspreiden.

COLAB is een tweeluik: het eerste deel is een Verkenning op de fiets. We zoomen in op een thema en gaan langs bij verschillende initiatieven met een commons-aanpak. Het tweede deel is een Verdieping van het commonsidee op basis van zowel de Verkenning als de theorie.

Initiatieven
+ Volksbond Koffiehuis
Het koffiehuis in de Haarlemmerstraat is een zéér laagdrempelige inloopvoorziening. Juist mensen die vaak nergens anders meer terecht kunnen, zijn hier welkom. Pal naast het koffiehuis is de tweedehandskledingwinkel van de Volksbond gevestigd. Leden van de doelgroep helpen bij het runnen van beide zaken.

+ De Buurtcamping Sloterpark/ De Natuurkamer
De Buurtcamping Sloterpark geeft de publieke ruimte van het park aan de bewoners van Geuzenveld en Slotermeer. Het is uitgegroeid tot een echte gemeenschap waar (kampeer)plek is voor mensen met een kleine beurs en een klein sociaal netwerk. De Natuurkamer is een bewonersbedrijf, gegroeid uit De Buurtcamping-groep, die het pand De Drijfsijs samen runt.

+ Lucas Community
In de Wildemanbuurt wordt door een gemeenschap van bewoners en buren zorg gedragen voor elkaar, de straten schoon gehouden, guerrilla plantenlijnen aangelegd, en moes- en plantentuinen collectief beheerd.

+ Commoning Slotervaart

Hoe kunnen we in de wijk concurrentie tackelen en commonen? Dat is de centrale vraag van Commoning Slotervaart. De inzet: een solidaire wijkeconomie aanjagen, van de 'markt' wegblijven en taken van de overheid (WPI bijv.) overnemen. Waar liggen de kansen, hoe verzilver je die en hoe tackel je de risico's?

Aanmelden

Eet en denk je mee? Meld je aan via onze facebook-pagina of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Locatie

Ru Paré,

 

 

 

CoLab // Verdieping Welzijn

Op 31 oktober is het thema Welzijn in West. Op 10 oktober verkenden we op de fiets twee inspirerende initiatieven met een commons-aanpak. En stelden...