Stichting Commons Network neemt het initiatief tot het schrijven van het Commons Transitieplan Amsterdam. De Meent werkt en schrijft hier natuurlijk graag aan mee. We nodigen iedereen hierbij uit deel te nemen aan het collaboratieve schrijfproces.

Samen schrijven aan het Commons Transitieplan

 

Wederopbouw naar een commons-stad

De komende jaren zullen zwaar worden voor de stad. De rap naderende economische recessie zal gevoeld worden door iedereen. Deze crisis heeft, naast het menselijk leed dat het veroorzaakt heeft, ook aangetoond dat het neoliberale systeem van grote multinationals, goedkope arbeid en nog goedkopere producten, speculatie en winstbejag en een afbrokkelende publieke zaak definitief failliet is.
 
Wat deze crisis ook duidelijk maakt is dat de basiseconomische netwerken in de wijken veerkrachtig zijn. Ook zonder geld uit Den Haag zorgen buren voor elkaar. Ook zonder flitsende ‘economische’ successen bloeit er een alternatieve, waardegedreven solidariteitseconomie tussen mensen onderling. In deze periode van wederopbouw moeten we die alternatieve samenleving gaan versterken.
 
Het is cruciaal dat we de komende jaren bouwen aan een sociale basiseconomie, aan lokale en duurzame alternatieven, aan nieuwe en lokale, democratische processen. Kortom, we moeten de commons weer laten bloeien. De tijd is er rijp voor, niet alleen omdat de crisis ons min of meer dwingt, maar ook omdat we de politieke wind mee hebben, tenminste hier in Amsterdam. Deze stad, met dit college, kan een commons-stad worden met een toonaangevende rol in Europa.

 

Een volwaardig en breed gedragen Commons Transitieplan

Daarom werkt Stichting Commons Network samen met talloze commons-denkers en commons-doeners aan een transitieplan voor de stad. Het doel: een volwaardig Commons Transitieplan, breed gedragen door doeners en denkers uit de commons-beweging, onderbouwd door experts uit andere domeinen, een plan waar zowel ambtenaren als politieke partijen, zowel actieve bewoners als burgercollectieven, en zowel internationale analisten als journalisten mee aan de slag kunnen.
 
De commons-beweging staat in dit proces op de schouders van onze vrienden elders in de wereld, die dit al eerder hebben gedaan. In Gent leidde het Commons Transitieplan tot politiek beleid. In Sydney werkt men aan een transitieplan, met hulp van Europese experts, in een groeiende coalitie, waarin de gemeente ook meehelpt. De afgelopen jaren is de internationale commons-beweging steeds vaker samen gaan werken met de internationale beweging van municipalisten, waardoor op tal van plekken in Europe commons-ideeën op de politieke agenda zijn komen te staan.
 
Amsterdam is er klaar voor en de beweging van Amsterdamse commoners groeit. Het is tijd dat we als stad gaan bouwen aan de commons. Zo voeden we de veerkrachtigheid van onze gemeenschap, nemen we het sociale en duurzame voortouw voor andere Europese steden en komen we als stadgenoten dichter tot elkaar.

 

Proces en planning

De eerste stappen richting een Commons Transitieplan zijn al gezet. De afgelopen jaren zijn commons-doeners en commons-denkers zich al gaan verenigen in lokale assembleés, in platforms zoals De Meent, in solidariteitsnetwerken zoals Commoning Meta en in praktijklabs zoals CommonsLab. Commons Network, de Amsterdamse commons-denktank die in dit proces het voortouw neemt, heeft het afgelopen jaar gewerkt aan verkennende teksten die samen een situatieschets vormen, de basis van het Transitieplan. Het proces, zo stellen we voor, is als volgt: Stap 1: Input van Commoners en Kennisnetwerken; Stap 2: Consultatie van Experts en Ambtenaren; Stap 3: Uitwerking naar de Wijk en naar het Buitenland; Stap 4: Presentatie. 

 

Meeschrijven

Wil je meeschrijven? Graag! Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan aan welk hoofdstuk je zou willen meeschrijven. Een uitgebreide uitwerking en uitleg van het proces, en een overzicht van alle hoofdstukken en tools, vind je hier:
 
Samen schrijven aan het Commons Transitieplan

Commons Transitie Plan Amsterdam

Stichting Commons Network neemt het initiatief tot het schrijven van het Commons Transitieplan Amsterdam. De Meent werkt en schrijft hier natuurlijk...

Verslag oprichtingsassembly 21 december 2019

Op 21 december startte De Meent écht op, tijdens de oprichtingsassembly. Na drie jaar organiseren, zoeken, verzamelen, afwegen en ontdekken was het...

Verslag van Je Meent Het! Buurtcommunities Special

Het commons denken is een alternatief voor sociaal-economische ongelijkheid. Maar hoe doe je dat samen? Daarover ging de 28ste Buurtcommunities....

Verslag van Commons & Kola: de regeneratieve commons

We strijken neer in de Lutkemeerpolder, een bedreigd stuk natuur net boven Schiphol. Bedreigd door gemeentelijke én regeringsplannen om een...