De Meent is een informele vereniging met leden en een bestuur. Lid worden kan op elk moment. Het bestuur heeft als voornaamste taken een jaarlijkse assembly organiseren, lidmaatschap organiseren en het werk in de Stromen ondersteunen.

Als lid van De Meent

  1. onderschrijf je de doelen van De Meent;

  2. heb je kies- en stemrecht op de jaarlijkse assembly en kan je de richting en het bestuur mede bepalen;

  3. kan je een Stroom oprichten: waar twee of meer Meenters samenkomen ontstaat een Stroom;

  4. betaal je participatieve contributie: een deel van het geld kan je toewijzen aan een Stroom naar keuze.

Lid worden doe je hier.

De assembly

Elk jaar organiseren we de assembly. De assembly is het hoogste orgaan van de vereniging. De assembly laat zich voeden door het werk en de ideeën die voortkomen uit de Stromen. De assembly kiest elk halfjaar een nieuw bestuur.

De Stromen

De Stromen zijn de kloppende hartjes van De Meent. Waar twee leden van de Meent samenkomen, ontstaat een Stroom. Een Stroom kan ten alle tijde worden opgericht. Er is geen toestemming nodig van het bestuur.

Op dit moment zijn er drie actieve Stromen:

Stroom Voedsel

Er zijn weinig thema’s waar zoveel initiatieven uit de grond schieten als voedsel. Van Community Supported Agriculture tot buurttuinen en van voedselcoöperaties tot interculturele maaltijden: voedselcommons zijn booming. De voedselstroom zet zich in om de grote diversiteit aan voedselcommons te verbinden en versterken.

Projecten:
Samen met Eetbaar Amsterdam en de Food Council van de metropoolregio Amsterdam werken we aan een manifest waarin mensen uit de praktijk hun visie op voedsel in de stad aanbieden.

Met VokoMokum en FoodCoop Noord organiseren we een uitwisseling tussen de verschillende Amsterdamse voedselcoöperaties waar zij van elkaars praktijken kunnen leren.

Heb jij een idee dat wij zouden moeten oppakken? Stuur dan een mail naar Jelle de Graaf (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

Stroom Uitwisseling

De Stroom Uitwisseling vertelt de verhalen van bestaande commons initiatieven in Nederland en verbindt deze met elkaar. Dit doen we door dynamische dialogen, diepte-interviews, ontmoetingen tussen commoners en het in kaart brengen van de commons in Nederland.

Uitwisseling betekent niet twee keer het wiel uitvinden; welke lessen, vragen en problemen leven er in commons initiatieven, en hoe kunnen we deze bundelen om van elkaar te leren? Onze evenementen bieden ook de gelegenheid voor nieuwe commoners om kennis te maken met bestaande initiatieven waarbij zij zich kunnen aansluiten. Zo ontstaat er ook een breder draagvlak voor de commons in Nederland en een achterban voor De Meent en de verschillende initiatieven die bij dit platform zijn aangesloten.

Wil jij een Stroom oprichten? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je idee en de namen van minimaal twee leden die de Stroom beginnen.

Het bestuur

De vereniging heeft een bestuur dat bestaat uit minimaal 3 en maximaal 9 leden. Op dit moment zijn dat er drie: Sophie Bloemen, Jens Kimmel en Richard Lenzen. Lid van het bestuur ben je maximaal een halfjaar. Elk lid kan bestuurder worden, tijdens de assembly vindt er een korte verkiezing plaats. Het bestuur ondersteunt de Stromen in hun werk, ziet erop toe dat de doelen die de assembly heeft bepaald worden uitgevoerd, en is het dagelijks aanspreekpunt voor geïnteresseerde mensen en organisaties.